Powrót do: Projekty, projektowanie, aranżacje

Domowe wędliny i wyroby mięsne wędzone


Produkty wędzone cieszą się na polskim rynku dużą popularnością. W sklepach często jednak sprzedawane są sztuczne szynki wędzone, które nie mają nic wspólnego z prawdziwym wędzeniem. Jeśli chcemy jeść zdrowo i smacznie powinniśmy sięgać po produktu naturalne. Po czym więc poznać naturalne wędzonki domowe?

Jak poznać naturalnie wędzone mięso?

Dobrej jakości mięso wędzone powinno być wielkości, która opowiada rozmiarowi tego mięsa w rzeczywistości. Jeśli mięso wydaje się większe, może to wskazywać, że zostało ono obstrzyknięte wodą lub innymi substancjami, jest więc niższej jakości.

Dobre szynki wędzone mają zwartą strukturę, nie rozpadają się ani nie rozwarstwiają. Jedyne co dopuszczalne to kruszenie, następujące na skutek wysuszania. Naturalne wędzonki domowe nie powinny zawierać w przekroju otworów, może to bowiem sugerować, że do produktu dodano wypełniacze.

Mięso wędzone wysokiej jakości powinno być maksymalnie lekko wilgotne. Pod żadnym pozorem nie może być mokre, ponieważ to również świadczy o dodawaniu do niej wody lub wypełniaczy. Mokra szynka będzie szybciej jełczeć oraz pokrywać się nalotem. Prawdziwe naturalne wędzonki domowe będą zasychać a nie zalewać się wodą.

Zwróćmy uwagę na kolor, zapach i konsystencję

Szynka wędzona powinna posiadać naturalny szarawo - beżowy kolor. Jeśli barwa jest zbyt intensywna, różowa może to wskazywać, że od produktu dodano barwniki lub co gorsza, że nie został on poddany procesowi wędzenia, a jedynie podkolorowany, aby na wędzony wyglądał.

Mięso wędzone powinno mieć skórkę barwy brązowej, żółtej lub coś pomiędzy. Kolor skórki zależy od drewna, które użyto do wędzenia. Naturalne wędzonki domowe mają również specyficzny zapach. Szynka wędzona wysokiej jakości będzie się nadawać do jedzenia nawet około 3 tygodni. Przez ten czas będzie ona podsychać, nie pokrywać się śluzem, co sprawi, że przez cały ten okres pozostanie smaczna. Mięso wędzone dobrze reaguje również na obróbkę termiczną. Ponieważ jest pozbawione dodatków na patelni nie zostaną niesmaczne, przesolone kawałki.




KOMENTARZE:

Brak komentarzy